26 Aralık 2016 Pazartesi

DLR-1’İ NASIL GEÇTİM

DLR-1’İ NASIL GEÇTİM

DLR(Deutschland für Luft- und Raumfahrt) yani Alman Uzay-Havacılık Merkezi, dünyanın en köklü uzay-havacılık kurumudur. Bu kurum pilot ve astronot yetiştirmektedir. Ayrıca belli bir kalite standardını sağladıkları için saygın havayolu firmalarına pilot alımlarında danışmanlık sağlamaktadırlar. Türk Hava Yolları da akademi alım sürecinde bilgisayarlı ortamda gerçekleşen DLR-1 ve havacılık psikologları tarafından mülakat şeklinde gerçekleştirilen DLR-2 hizmetlerini almaktadır.

DLR-1 matematik, fizik, İngilizce, cube rotation, spatial orientation, visual memory, rms(running memory span), concentration, perceptual speed ve mic(monitoring and instrument) modüllerinden oluşmaktadır. Sabah 9’da başlayan süreç akşam 17 gibi sona ermektedir. Her modülden önce açıklaması ve pratikleri yapılıyor. Yani teoride hiç çalışmamış biri bile DLR-1’den geçebilir ama bu çok düşük bir ihtimal. Şimdi gelelim modülleri tanıtmaya ve nasıl hazırlandığımı anlatmaya.

Her modül için birden çok çalışma yöntemi var. Herkes kendisine kolay geleni çalışmalı. Bense yazımda kendi uyguladığım yöntemleri anlatacağım. Anlatmaya başlamadan önceyse sizinle benim pratik yaptığım siteyi paylaşacağım. THY size çalışma linkleri verecektir, ama bu site de bütün modüllerin derli toplu olması açısından güzel.
http://dlrtraining.weebly.com

1-Matematik: Şahsen makina mühendisi olduğum ve 2014’te yine YGS-LYS’ye girdiğim için bilgilerim taze sayılırdı. Bu nedenle sadece CBT’yi 1-2 kez çözdüm(computer base training). Sayısalcıların çok zorlanmayacağı ancak eşit ağırlık ve sözelcilerin sorular üzerinde tekrar yapması gereken bir modül.

2-Fizik: Matematik için söylediklerim bu modül için de geçerli ama konuları hatırlama açısından 1-2 tık daha fazla çalışılması gerekiyor. Ben şahsen kullanmadım ancak Vimana adlı bir uygulama var ve buradan da çalışılabiliyor.

3-İngilizce: Nasıl olsa ben IELTS-TOEFL’ı geçtim demeyin. Çünkü kelime ağırlıklı ve enteresan deyimler barındıran bir sınav. Tavsiyem CBT’yi tekrar tekrar çözmek ve bilmediğiniz her kelimenin anlamını öğrenmek.

4-Cube Rotation: “Your task is to imagine a cube and mentally rotate it without additional aids, e.g. handmovements.” Ben bu modülde açık küp yöntemini kullandım. Yani kübü açılmış gibi ve 2 boyutlu düşündüm. Aşağıdaki şekilde verilen komuta göre hareket ettirdim. Bu yöntemde tek dikkat edilmesi gereken husus işaretin aşağıda veya sağ ya da sol kutuda olması. Misal sağdayken sağ derse veya soldayken sol derse işaret aşağıya, aynı şekilde aşağı kutudayken sağ derse işaret  sola, sol derse de sağa gider. Elinize bir zar alıp denerseniz çok daha iyi anlaşılır.
5-Spatial Orientation: Bir çubuk düşünün ve ucuna yeni çubuklar ekleniyor. Bu eklenen çubukların sağa ya da sola dönüşlü eklenmelerini takip ediyoruz. Her denemenin başında L veya R diye belirtiyor ve rastgele sayıda dönüşler gerçekleşiyor. Bizden istenen başta hangi yön istendiyse o yönde dönüş sayılarını bilmek. Açıkçası bunda belli bir taktik uygulamadım. Çubuğun ilerleme yönüne konsantre oldum ve bir yerden sonra dönüşün sağ mı sol mu olduğu çok belli oldu. Saatin dönüş yönüne göre de düşünebilirsiniz. Çubuğun ucuna saat yönünde eklenirse sağa, tersi yönde eklenirse sola dönmüş oluyor.



6-Visual Memory: Tamamen şekillere karşı verilen sayıları ezberleme modülü. Bence yöntem tamamen evrensel ve tek: Hikaye uydurma. Yani şeklin veya karşısındaki sayının zihninizde uyandırdığı ilk hikayeyi diğeriyle ilişkilendiriyoruz. Tavsiyem kendinizle, çevrenizle ilgili, vurucu, komik ve en önemlisi saçma hikayeler yaratmanız. Böyle hikayeler daha akılda kalıcı oluyor.



7-RMS: En korktuğum modül buydu. Ekran karanlık, sayılar kulağınıza söyleniyor, kaç tane söyleneceği belli değil ve bir anda duruyor. Sizden istenen durduğu sayıdan itibaren geriye dönük aklınızda kalanları yazmanız. Yani; 4-15-35-22-6-87-45-99-73 okunuyor ve durduktan sonra sizden 73-99-45-87-6-22-35-15-4 şeklinde yazmanız. İyi haber 4 civarı doğru yanıtın yeterli olduğu söyleniyor. Kötü haber ise şu; geriye dönük yaptığınız hatada doğru sayınız belirleniyor. Yani; 73-45-87-6-22-35-15-4 veya 73-43-45-87-6-22-35-15-4 diyelim. Doğru yanıt sayınız maalesef 1 oluyor. Bu nedenle hepsini ezberlemeye çalışmaktan ziyade sonra 4’lüye konsantre olmaya çalışın. Zamanla bu sayı artacaktır. Benim çalışırken kullandığım yöntem ise yine hikaye yöntemiydi. Tabi burada sayılar hızlı akıyor ve en hızlı şekilde en saçma ve akılda kalıcı hikayeyi uydurmalısınız. Diğer bir yöntemimse sayılara kişi atamaktı. Mesela, 86 doğum yılım, 92 kardeşimin doğum yılı, 43 amcamın yaşı. Bu sayılar tam olmasa da olur, önemli olan akılda kalması.



8-Concentration: Bu modülü görselsiz anlatmak gerçekten çok zor. Bu nedenle öncelikle sizinle bazı görselleri paylaşmak istiyorum. Burada arka arkaya gelen üçgenlerdeki değişikliklere konsantre oluyoruz. Üçgenlerin içindeki nokta sayısı, renkleri veya yönleri değişebiliyor. Üçgenlerin üstünde, altında ve sağında birer buton bulunuyor ve her modülden önce kurallar veriliyor. 


Mesela değişen üçgenle bir önceki aynı renkse üstteki butona bas veya nokta sayısı aynıysa alttakine bas gibi. Kurallar da sürekli değiştiği için bence bu modüldeki en önemli konu kuralları asla unutmamak. Modül toplam 10 dakika sürüyor ve sonunda ekran kararıyor. Yaklaşık olarak da 1 dakikada bir kuralların yeri değişiyor. Ben kuralları karıştırmamak için sürekli tekrar ediyordum içimden ve altla üstü karıştırmamak için de üstü 2 kez altı bir kez tekrarlıyordum. Mesela; üst buton renk, alt buton nokta sayısıysa “renk-renk-nokta, renk-renk-nokta, renk-renk-nokta” diye sürekli tekrarlıyordum. Çünkü bir sonraki kurallarda tam tersi de olabiliyor ve bu durumda karıştırma ihtimali çok artıyor.


9-Perceptual Speed: Sözlük anlamıyla "Görsel algı hızımız" test ediliyor. Karşımıza kısa süreliğine 9 tane gösterge çıkıyor ve her birinde bir ibre var ve farklı sayıları gösteriyor. Bu ibreler beyaz veya siyah ve kare veya yuvarlak olabiliyor. Her gösterimden önce bize hangi göstergelerdeki sayılara dikkat edeceğimiz söyleniyor.

                                       

Ben çalışırken mod yöntemini uyguladım. Yöntem şu şekilde; yukarıdaki görselde dikkat ettiyseniz 9 göstergede de sayılar aynı yerde. Burada beyaz istendi diyelim. Bakıyoruz ve ibrelerin 1-3-3-2'yi gösterdiğini görüyoruz. Sayıları görmesek bile ibrenin yerinden anlayabiliyoruz. Diyelim ki sayıların yeri değişti. Yine hepsinde aynı yerde oluyor ve sadece birinden bile hepsini anlayabiliyoruz. Yani mesela 1'in yerinde 3 varsa bütün sayılar 2 artıyor. Mesela bizim örneğimizde olsaydı sonucumuz 3-5-5-4 olurdu.

10-MIC: Multitasking yeteneğimizi, anlık kararlarımızı ve el yeteneklerimizi ölçen bu modül, günün sonunda yapılıyor. Muhtemelen fiziken ve zihnen yorgunkenki performansımız görülmek isteniyor. Ne de olsa kokpite her zaman enerjik ve dinç olmayacağız. Karşımızda aşağıdaki gibi bir ekran oluyor ve joystickle kumanda ediyoruz. Bu nedenle kesinlikle joystick almanızı tavsiye ederim. Sınavda kullanılan joystick'in markası Logitech. Aynı markadan almanız sınavda avantajınıza olabilir.



Görevler sırasıyla, heading'i sabit tutma, altimetreyi sabit tutma, heading ve altimetreyi sabit tutma, değişen heading'i takip etme, değişen altimetreyi takip etme ve değişen heading ve altimetreyi takip etme, değişen heading'i takip ederken hızı sabit tutma(gazı arttırarak veya azaltarak), değişen altimetreyi takip ederken hızı sabit tutma, değişen heading ve altimetreyi takip ederken hızı sabit tutma ve son olarak yine son 3 görevi yaparken sesli komutları takip etme. O da şu şekilde oluyor; biz son saydığım 3 görevi yaparken arka planda sayılar okunuyor. Okunan sayılarda 3 kere üst üste çift sayı olunursa yeşil tuşa, tek sayı olunursa kırmızı tuşa basıyoruz. Burada size verebileceğim tavsiye bol bol pratik yapmanız. Bir de joystick hareketlerinizi ufak dokunuşlar şeklinde yapın. Çok aşırı kaçırmanız durumunda elbette tam bastırıp durumu düzeltin ancak düzelmeye yakın yine ufak dokunuşlara dönün ve kontra vermeyi unutmayın.








32 yorum:

  1. Emeğinize sağlık.Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Emeğine sağlık gerçekten çok teşekkürler açıklayıcı ve yol gösterici.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Emeğinize sağlık, çok değerli bir çalışma olmuş.

    YanıtlaSil
  5. Paylaşımlarınız için çok teşekkürler, minnettar olmamak mümkün değil. Fakat açık küp yöntemi konusunda nasıl uygulanacağına dair detay bulamadım, sizden bu konuda daha detay bilgi rica ediyorum. Mail adresim; 10ur6parmak@gmail.com

    YanıtlaSil
  6. Merhaba;
    Size gönderilen eğitim dökümanını tarafıma yollarsanız çok mutlu olurum yeterli kaynak bulamıyorum.Ayrıca kişisel olarak bulduğunuz pratik çözümler ile ilgili dökümanlarınız varsa yollarsanız minnettar olurum. Teşekkür ediyorum.
    mustafaakeles@gmail.com

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Eğer banada eğitim dökümanı ve kaynağı mailden yollayabilen biri olursa çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.
    sena9513@gmail.com

    YanıtlaSil
  8. mstfsrht@gmail.com kaynak atabilirseniz minnettar kalırım?

    YanıtlaSil
  9. merhaba, detaylı güzel bir anlatım olmuş elinize emeğinize sağlık. Küp açılımını detaylandırısanız ve kaynak ile ilgili döküman paylaşırsanız on numara beş yıldız olur :) Bu arada Joystick aldıktan sonra kullanılan ücretsiz bir program var mı?:) suheyl.oz@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, inşallah hala gerek yoktur sınavı geçmişsindir umarım. Ama hala gerek varsa yorumu yanıtlayıp skytest programını isteyebilirsin youtube kanalının linkini atayım.

      Sil
  10. Çok teşekkür ederim sana gerçekten.Cube rotationda çok başarısızım, mantığını kavrayamıyorum.Elimde gerçek bir küp ile alıştırma yapıyorum(belki de virtual yapmadığım için yapamıyor da olabilirim tabi) ama bir türlü olmuyor.Küpün açık haline bakarak da yapamadım.Bu arada "...sağdayken sağ derse veya soldayken sol derse işaret aşağıya, aynı şekilde aşağı kutudayken sağ derse işaret sola, sol derse de sağa..." derken, aşağıdan kastın top mı yoksa front mu, bu net değil.İkinci talimatında da (aşağı kutudayken) kastettiğin top mı front bu bu net değil.Bu yüzden senin yöntemini de fazla kavrayamadım.Ancak cube rotationın eş modülü spatial oriantation ve burada verdiğin talimat bana çok yardımcı oldu.Hiç yanlış cevap işaretlemedim, Level 1'de çalışıyordum.Şimdi yönteme biraz alışıp Levelları yükselteceğim.Çok teşekkürler.Bu arada kurul mülakatından korkuyorum biraz.Daha önce İngilizce pratiğim fazla olmadı, buradaki deneyimlerini yazarsan okumaktan çok keyif alırım.Ne gibi sorular çıktı, aksanları anlaşılır mıydı? Biraz bilgi verebilir misin? Teşekkürler.Başarılar.Umarım ben de aranıza katılabilirim.

    YanıtlaSil
  11. tavsiyeleriniz icin tesekkurler. Ancak mic icin nerden calismamizi onerirsiniz joystick kullanabilecegimiz boyle bir uygulama var mi?

    YanıtlaSil
  12. Merhaba arkadaşlar, öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Uzun zamandır yazmadığım için yorumları da fark edemedim ve cevap veremedim. En çok sorulan soru, verilen dokümanlar olmuş ancak bu dokümanlardan kasıt tam olaraka ne anlayamadım. Sınava hazırlanmam için ekstra bir doküman verilmemişti. Yani yazıda linkini verdiğim site mic modülü hariç bütün modüller için hazırlanmanıza yeterli olacaktır. Mic modülü için de skytest programı gerekli. Benim hazırlandığım dönemde forum.airporthaber.com sitesinde bu programın crackli versiyonu mevcuttu.

    YanıtlaSil
  13. Cube Rotation modülü sanırım en zor anlaşılan bölüm olmuş. Onunla ilgili 1-2 ekleme yapayım. Öncelikle aşağı dediğim kısım back kısmı. Yani küpün açık halinin tam ortasındaki kare front, bir altındaki bottom, en alttaki kare ise back. Bu çalışmada ilk söylenilen kare üzerinde bir çarpı işareti olduğunu düşünüyoruz. Top'ta ve bottom'da sağa ve sola çevirirken çarpının yerinde değişiklik olmadığı konusunda bir sıkıntı yok sanırım. Front'tayken de sağ derse sağa, sol derse sola gidiyor. En kafa karıştıran kısım sanırım back kısmı. Back'teyken yani en alt karedeyken sağ derse sola, sol derse de sağa gidiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıklama için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Bu modülde % kaç doğru yapmamız gerekiyor? Teşekkürler.

      Sil
  14. Ayrıca süreçle veya eğitimle ilgili merak ettiğiniz soruları yorumda yazarsanız onlarla ilgili de yazmaya çalışacağım. Herkese süreçte başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba serkan bey, rakam hatirlarken orn 6 hane yazip 4 dogru olmasi mi avantajli yoksa 4 yazip 4 dogru olmasi mi? Tesekkurler bilgilendirmeler icin

      Sil
    2. Arasında fark yok önemli olan sonuçta 4’ü bilmeniz. O yüzden emin olmasanız da aklınızda kalan tüm sayıları yazın. Belki doğru hatırlayıp 5-6 yapabilirsiniz.

      Sil
  15. Tekrar merhaba,ucgen sorularinda ust ve alta basma talimati var ama birde saga basarak diğerine geciyoruz.. sag daki tusu kullanmasak olmaz mi,avantaji var mi
    ? Kusura bakmayın tekrar sordugum somdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boş bırakma olarak algılıyor.Ben telefona uygulama indirdim.Sağ tuşa basmamayı denedim, onları boş olarak değerlendirdi.Boş bırakmak bence iyi olmaz.Sonuçta senden bir tepki geliyor mu? Bunu ölçmek için yapılan bir test diye düşünüyorum.Ancak tabi Serkan Bey deneyimli olduğu için daha iyi bir yorum yapabilir bu konuda..

      Sil
  16. Serkan bey, simdi similasyondan bahsetmissiniz, iyi ama ben hic bir eğitim almadim ki nasil o hareketleri yapayim ? Biliyorsunuz bu sefer thy kemdi egiticek. Egitim vermedem boyle birseyi sormasi sacma degil mi?
    Ayrica fizik sorulari da gayet detay ve zor yani yine eğitim vermeden boyle seyler sormasi sacma degil mi ?

    YanıtlaSil
  17. mrb serkan bey,
    perceptual modülünde genelde ibrenin tersine bakıyorum L2 ok fakat L3 te %70 lerdeyim.. bu mod yöntemini bi türlü oturtmadım. özellikle yaptıgınız acıklamadaki yeri; bütün sayıların 2 arttıgı kısım?

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Serkan Bey. Her yerde araştırıyorum ancak net bir bilgi yok. Her bir modülde % kaç başarı yapılması gerektiğiyle ilgili bir bilginiz var mı acaba? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. Serkan Hocam,

    Hiç üşenmemiş açık açık yazmışsın. Onca zor aşamadan geçip THY'ye II. Pilot adayı olarak alındıktan sonra boşvermemiş, ardından gelenleri düşünmüşsün, yardımcı olmaya çalışmışsın. Şu anda aklımda bir soru olmasa da bu güzel insaniyet örneğin için özel olarak teşekkür etmek istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada adım hiç çıkmamış, Hakan Murat Çevik ismim. Memnun oldum :)

      Sil
  20. hocam airspeed'i nasıl sabit tutuyoruz? (bende skytest v2. var ilk 6 görevi yapıyorum ama 7. görev airspeed'i nerden ayarlıyacağız gaz kesme artırma. bu arada logitech joystick kullanıyorum)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Q hizi artiriyor a ise azaltiyor.Sinavda ama ekrandan yapilacakmis

      Sil
  21. Hocam bu sinavda başarı ortalamasının nasıl olmasu gerekiyor. Örneğin benim mat zayıf fizik neredeyse yok. Bu sınavı geçmem olası mı? Cevaplarsaniz cok memnun olurum. Yani bosuna yorulmamis ikurum

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Arkadaşlar,

    Yüksek Fizikçi, Endüstri Doktoru, Öğretim Üyesiyim. DLR Fizik için bir kaç özel ders teklifi alınca özel ders vermeye başladım, başlarda zorlanmıştım çünkü DLR Fizik soruları bizim üniversitede anlattığımız Fizik I ve Fizik II dersinin veya liselerde işlenen Fizik müfredatının dışında, DLR nin farklı bir mantığı var, temel fizik kuralları üzerine aşırı yorum istiyor, yani sorunun direk cevabı istenmiyor sorunun hazırlanış mantığına göre anlaşılması ve cavaplanması isteniyor, hatta bazı sorularda mantığı anlaşılmazsa eksik bilgiden dolayı soru çözülemez bile, derken mantığını çözdüm ve şuan DLR adaylarına fizik ve matematik sınavları için özel ders veriyorum. Genelde, daha önce DLR sınavında çıkmış arşivimdeki yaklaşık 500 soru 3 veya 4 senasta adaylara çözülerek eğitim tamamlanıyor, soruların mantığı ve temel fizik kuralları adaylara aktarılıyor. Zaten DLR de aynı soruları dönderip dönderip soruyor. Eğer ilgilenirseniz adigemre@hotmail.com mail adresimden iletişime geçebilirsiniz, ayrıca buradan da sorulan sorulara yardımcı olmaya çalışacağım. Herkese başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  23. https://dlrozelders.wixsite.com/dlrkursu/fleet-and-crew
    İncelemenizi tavsiye ederim

    YanıtlaSil